Personalizovaná medicína: Objevte MxA

Špičkový imunologický biomarker a jeho role v řízení infekcí a imunitních reakcí

V kostce

BioVendor Group představuje protein MxA, unikátní biomarker virové aktivity. Rozlišení mezi virovými a bakteriálními infekcemi pro účinnou antibiotickou léčbu – na třech různých platformách.

Personalizovaná medicína: Objevte MxA

Proč se vyhnout nadměrnému užívání antibiotik?

Antimikrobiální rezistence představuje celosvětový problém v oblasti veřejného zdraví, který byl urychlen nadměrným užíváním antibiotik. Zvýšená rezistence na antimikrobiální látky vede k závažným infekcím, zdravotním komplikacím, delší hospitalizaci a zvýšené úmrtnosti.

Tento problém se týká zejména primární péče, kde je většina infekcí virových. Praktičtí lékaři vystavují přibližně 90 % všech receptů na antibiotika, především na infekce dýchacích cest. Nadměrné předepisování antibiotik nejenže přispívá ke vzniku rezistence, ale také zvyšuje riziko nežádoucích účinků a opakovaných vyšetření pacientů lékařem. Problém nadužívání antibiotik se neomezuje pouze na infekce dýchacích cest u dospělých, ale významně ovlivňuje také zranitelné skupiny jedinců, jako jsou novorozenci.

U novorozenců, zejména předčasně narozených, nadměrné užívání antibiotik narušuje maturaci imunitního systému, takže jsou náchylnější k infekcím a obecně zhoršenou imunitní odpovědí. Antibiotika mohou ovlivnit vývoj a funkci T a B buněk, které jsou klíčové pro adaptivní imunitu.

Akutní respirační infekce (ARI) představují příčinu u 41 % ze všech všech ambulantně podávaných antibiotik, přičemž přibližně polovina z nich je z lékařského hlediska nadbytečná. Navíc se odhaduje, že náklady na léčbu související s rezistencí na antibiotika jsou ve srovnání s antibiotickou léčbou dvojnásobné.

Účinné zásahy ke snížení nadměrného užívání antibiotik zahrnují zdokonalené laboratorní testy nebo spolehlivé POCT testy, které snižují diagnostickou nejistotu.

Jednoduché a levné testy mohou být vodítkem pro předepisování antibiotik v ambulantním prostředí a jsou považovány za úspěšnou strategii pro snížení nadužívání antibiotik. Použití testu MxA umožňuje vyloučit virovou infekci s až 95% citlivostí a 94% specificitou a výsledně umožňuje selektovat vhodné kandidáty pro léčbu antibiotiky.

Ekonomické přínosy testu MxA souvisí se snížením počtu ambulantních návštěv, návštěv pohotovosti, hospitalizací a snížení nákladů souvisejících s rezistencí na antibiotika.

MxA: Klíčový hráč v imunitní odpovědi na virové infekce

Lidský protein MxA (Myxovirus resistance protein1), kódovaný genem MX1, je 76kDa protein složený z 662 aminokyselinových zbytků a patří do nadrodiny dynaminových velkých GTPáz. Protein MxA hraje klíčovou roli v protivirové intracelulární obraně buněk a poskytuje ochranu proti široké škále virů, včetně virů chřipky, parainfluenzy, spalniček, coxsackie, hepatitidy B a Thogoto.

Tyto viry jsou inhibovány proteinem MxA v rané fázi jejich životního cyklu, tedy bezprostředně po vstupu do hostitelské buňky a před amplifikací jejich genomu.

Protein MxA se hromadí v cytoplazmě a endoplazmatickém retikulu. Zdá se, že membrána endoplazmatického retikula poskytuje interakční platformu, která usnadňuje rozpoznání a zachycení virového cíle. MxA rozpoznává virovou infekci tím, že detekuje a zachycuje struktury nukleokapsidů a virus se tak stává nedostupným pro tvorbu nových virových částic.

Exprese lidského proteinu MxA je indukována výhradně a v závislosti na dávce IFN-alfa anebo IFN-beta, nikoli však IFN-gama, IL-1, TNF-alfa nebo jiných cytokinů.

Význam MxA v klinické diagnostice

Protein MxA s nízkou bazální koncentrací a dlouhým poločasem rozpadu má jako laboratorní ukazatel virové infekce své výhody. Klinické studie uvádí protein MxA v krvi jako laboratorní ukazatel rozlišující sytémové a bakteriální infekce a jako spolehlivý ukazatel biologické dostupnosti IFN typu I během léčby pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) podle doporučení EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky).

Kdo může využít test MxA?

Test MxA může využít řada poskytovatelů zdravotní péče i pacientů. Je užitečný pro pacienty s infekcemi horních cest dýchacích, krevní banky pro screening dárců a nemocnice pro monitorování příjemců orgánů nebo při předoperačním a pooperačním vyšetření.

Soukromá zdravotnická zařízení, zejména ta se zaměřením na cestovní medicínu a tropické nemoci, mohou test využít k screeningu na tropické virové horečky přenášené krví, jako jsou horečka dengue, malárie a žlutá zimnice. Test také může být užitečný pro hodnocení aktivity onemocnění Sjögrenova syndromu (pro stratifikaci pacientů podle pozitivity IFN) a roztroušené sklerózy (pro monitorování účinnosti léčby interferonem beta) ve specializovaných zdravotnických zařízeních.

Od výzkumu po IVD – tři platformy nabízející komplexní řešení

Již více než 10 let nabízíme ELISA test pro lidský MxA pro výzkumné účely a bylo publikováno mnoho studií s využitím tohoto testu. Aktuálně BioVendor Group uvádí na trh nový laterální test pro rychlou diagnostiku s certifikací CE IVD

Brzy bude také uveden nový test CLIA vyvinutý laboratořemi BioVendor Group na platformě KleeYa®, určený pro rutinní laboratorní analýzy s automatizovaným provozem. Celkově nabízíme vhodná řešení pro různé uživatele, včetně výzkumných laboratoří, ambulantních klinik, nemocničních laboratoří a globálních logistických laboratoří.

Objevte špičková řešení pro diagnostiku MxA

Vyberte si test, který nejlépe odpovídá vašim potřebám:

ELISA: MxA Protein Human ELISA

POCT: Bi-VirTest pro stanovení proteinu MxA